Geen handtekening van huisarts nodig voor aanvragen medicijnrol
- 31 oktober 2019
- Nieuwsbericht
- Richtlijnen en protocollen
- V&VN Algemeen
Wijkverpleegkundigen mogen zelf een medicijnrol aanvragen bij de apotheker zonder dat ze daar een machtiging van de huisarts voor nodig hebben. Dit zogenoemde schrappunt kwam naar voren uit het actieprogramma (Ont)Regel de Zorg. Het doel: minder onnodige administratie.
“Tijdens de schrapsessies, die onderdeel uitmaken van het actieprogramma, gaven verschillende wijkverpleegkundigen aan dat ze eerst toestemming moesten vragen aan de huisarts voordat ze een medicijnrol voor hun cliënt konden bestellen,” vertelt wijkverpleegkundige Pauline Arts. Een medicijnrol bestaat uit zakjes met geneesmiddelen per innamemoment. Met een slimme medicijndispenser, waarvoor je een medicijnrol nodig hebt, kun je ervoor zorgen dat een cliënt zelfstandig op het juiste moment zijn medicatie inneemt. Een medicijnrol is kostbaarder dan ‘gewone’ medicatie.
Risicosignalering en medicatieveiligheid
“Wij komen bij de cliënt thuis en zien allemaal potjes met medicatie staan. We hebben meetmethodes waarmee we kunnen uitvragen: gaat de inname van de medicatie wel goed? Risicosignalering en medicatieveiligheid zijn onderdelen van ons vak”, vertelt Pauline. “We zijn het er dan ook niet mee eens dat er eerst een opdracht van de huisarts nodig is.”
Kosten besparen
Dat de huisarts eerst een handtekening moest zetten, had te maken met het in toom houden van de kosten. Volgens Pauline kan de inzet van een medicijnrol en een slimme medicijndispenser juist kosten besparen. “Als je op jaarbasis kijkt naar wat medicatiefouten kosten… De zorg die nodig is na over- of onderdosering kost veel geld. Als het aanvragen van een medicijnrol vertraging oploopt, door onnodige administratie, duurt het langer voordat de slimme medicijndispenser goed is afgesteld. In de tussentijd moet een wijkverpleegkundige of verzorgende een paar keer per dag naar de cliënt om ervoor te zorgen dat hij zijn medicatie inneemt. Ook dat kost veel geld.”
(Ont)Regel de zorg
Volgens het actieprogramma (Ont)Regel de Zorg van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is de administratieve handeling – eerst naar de huisarts voor een handtekening – nergens vastgelegd en kan dus worden geschrapt. Wanneer je als wijkverpleegkundige bij de cliënt constateert dat het innemen van geneesmiddelen niet meer goed gaat, kan je ervoor kiezen een medicijnrol in te zetten. Je vraagt de medicijnrol rechtstreeks bij de apotheker aan. De apotheker stemt het actueel medicatiegebruik af met de huisarts, die op zijn beurt het actueel medicatiegebruik ondertekent voor akkoord. Vervolgens kan de medicijnrol door de apotheker worden geleverd aan de cliënt. Moet het medicatiegebruik aangepast worden? Dan bespreek jij, de wijkverpleegkundige, dit met de huisarts. Wanneer de cliënt ook een medicijndispenser nodig heeft, kun je deze rechtstreeks aanvragen bij je organisatie (de aanbieder van wijkverpleegkundige zorg).
Vanaf begin 2020 kun je reageren op berichten via het nieuwe verenigingsplatform van V&VN. Wil je nu al een reactie kwijt? Praat mee op social media.
Word lid en praat mee!
Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.